Meteen naar de inhoud
4
4
previous arrow
next arrow

Van heden naar verleden ….

2023

10 december adventsconcert
19 mei 2023 Optreden bij het Strandheemfestival

2022

11 december 2022 weer een geslaagd adventsconcert met o.a. sopraan Margreet Rietveld en Saxofoon kwartet SAKS
Zaterdag 15 oktober 2022 Jubileumconcert + presentatie nieuwe CD “Heerlijke Stad”.
Foto: Sake Beerstra

Zondag 24 april 2022

Een geslaagd optreden in Kollum jl. zondag. Het kon en mocht eindelijk weer na ruim twee jaar coronamaatregelen.

2020 – 2021

Coronacrisis

Eind februari 2020 kwam deze tekst voor op onze startpagina:

“In verband met de situatie in Nederland omtrent het nieuwe coronavirus en de geldende maatregelen hebben we besloten alle activiteiten tot en met april alle optredens en later tot na de vakantieperiode te laten vervallen”. Het hele land ging op slot en de koorleden kwamen thuis te zitten en hoopten niet ziek te worden. Ook kon er niet meer worden gerepeteerd. Voor het eerst stond er een paasconcert op het programma en een koorreis naar Berlijn.

Eind september kon voorzichtig weer worden begonnen met repeteren, eerst met een half koor en even later met elke partij afzonderlijk, steeds volgens de richtlijnen en op 1,5 m van elkaar. Na slechts een paar repetities moest ook dit weer stoppen omdat de besmettingen opliepen en er nieuwe regels kwamen. Deze werden verschoven naar 2021. In dit jaar geen concerten kunnen geven. Hetzelfde gebeurde half november 2021 weer. Nu was het nog erger.
Tot januari 2022 ligt het koor stil.

Adventsconcert 2019

Solisten en medewerkenden o.a. Garmonia uit Oekraïne.

2018

In 2018 is het koor in het nieuw gestoken. In een optreden waarin aspirant-zangers konden meedoen is de nieuwe outfit voor het eerst gepresenteerd in Grotegast. Momenteel heeft het koor iets meer dan 100 leden die uit de grensstreek van Fryslân en Groningen komen.

Een staatsieportret van het koor, genomen op het adventsconcert 2016 in Surhuisterveen.

Eind augustus 2016 is het repetitieseizoen begonnen onder leiding van de nieuwe dirigent Jan Hibma, opvolger van Harm van de Meer. Op 29 mei nam dirigent Harm van der Meer afscheid van het publiek ( en fans) tijdens een bomvolle zangdienst in de Oosterkerk in Kollum. Hij heeft het koor in 7 jaar naar weer een hoger plan gebracht.

2015

Een tweede meerdaagse buitenlandse concertreis, nu naar Trier en Luxemburg, hier de Sacre-Coeur-luxenburg. Op de terugreis nog in de Dom van Keulen.

Op de repetities wordt er regelmatig een jarig koorlid toegezongen. Hier de langst voorzittende voorzitter: D. Dam (in 2012). Links op de foto.

2010

Eerste buitenlandse concert in Duitsland. Een prima ontvangst in Bad-Oyenhausen. Zo’n reisje geeft ook binding binnen het koor.

2007

Het 30-jarig jubileum werd gevierd op 17 maart. Nu geen concert maar een feestavond met de dames. Medewerking verleende het Cabaretduo “De Peropermunten’.Staatsieportret 2002 na opname Cd in Grote Kerk Leeuwarden.

2008

Onze derde Cd, ‘Zie de Zon‘. Alle Cd’s zijn opgenomen onder leiding van dirigent Jaco Veldsema.
Het koor zingt op uiteenlopende locaties:Van groot tot klein, in kerken, in tenten of in de open lucht. 
Op 16 maart 2002 werd het 25-jarig jubileumconcert in Surhuisterveen m.m.v. Imperial Brass gegeven. Hier ook de presentatie van onze 2e Cd, ‘Als een steen in de vijver‘. 
De laatste repetitie van het seizoen is altijd een beetje bijzonder. In 2002 was het koor bijna twee keer zo groot (110) omdat ook de dames waren uitgenodigd. Tot hun ontsteltenis begon dirigent Veldsema met een nieuw stuk waarin ze mee moesten doen. Maar de schrik verdween snel en na een hapje en een drankje was het gemengde koor redelijk op toon.

1997

Het 20-jarig jubileum werd gevierd met een groot optreden m.m.v. ‘Opus ’90’, een blazersensemble met Arjan en Edith Post. 20 jaar Westerlauwers, met presentatie eerste Cd. ‘Van U wil ik zingen‘. Het koor bestond intussen uit ca 80 zangers.
In 1992 werd het derde lustrum gevierd met een gezamenlijk optreden met het Roder Jongenskoor en gemengd koor Avendo uit Kollum.
De eerste adventsconcerten vonden in Kollum plaats en daarna altijd in Surhuisterveen waar een beter podium beschikbaar was.  

1987

statiefoto1997

Staatsieportret 1987 in de Mariakerk in Buitenpost.

1981

In 1981 nam Bert v. Cimmenade het stokje over van dirigent Rusticus. Het koor was al gegroeid naar ca. 60 leden. Vele optredens in de regio volgden. Een groot 10-jarig jubileumoptreden in 1987 met het Fries Jeugdorkest (bestond ook 10 jaar) zal oudere leden nog wel heugen.

Intussen heeft het koor in deze periode ook met andere jubilarissen opgetreden en zich op veel plaatsen laten horen bij zangavonden, in kerkdiensten en o.a. op het Pinksterfeest in Veenklooster met het Rusische ensemble ‘Neva’ uit St. Petersburg. Na van Cimmenade werden o.l.v. dirigent Bouwe Marra ook werken van grote componisten zoals Franz Schubert, da Palestrina e.a. uitgevoerd.

1977

18 maart 1977

Donderdag 24 maart de eerste repetitie van het pas opgerichte mannenkoor. O.l.v. dirigent R. Rusticus begonnen zo’n 40 zangers en al snel nam dat aantal toe. Er moest uiteraard een naam worden bedacht en dat werd ‘Chr. mannenkoor Wester-Lauwers’ omdat de leden van beide oevers afkomstig waren. Het eerste openbare optreden was met een Wâldsangconcert in Buitenpost. Het oogstte grote waardering. Het tweede optreden was een jaar later in Kollum, waar organist Jan Kroeske zijn talent liet horen. Vanaf het begin zorgde hij voor de begeleiding van het koor.
Na 2 jaar werd er al een groot (cabaret)feest georganiseerd voor de dan 50 leden en hun dames. Er werd zelf een echte auto (lelijke eend) verloot.